Το καλοκαίρι που μας πέρασε παραλάβαμε με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης ένα μωρό Τσακαλάκι τραυματισμένο. Έφερε πολλαπλά κατάγματα στα πόδια η σοβαρότητα των οποίων δεν μας ενέπνεε πολύ αισιοδοξία. Όταν το ζώο ξέφυγε τον κίνδυνο αποφασίστηκε να γίνει το χειρουργείο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τους από τους κτηνιάτρους κα Βελέντζα Παναγιώτα και κο Εμμανουήλ Γεώργιο, στην κλινική του δεύτερου.

Το χειρουργείο πήγε πολύ καλά κι έπειτα από μακρά νοσηλεία το ζώο στάθηκε πάλι ξανά όρθιο στα πόδια του. Μέρα με την ημέρα πήγαινε καλύτερα και τέλος Αυγούστου όταν πλέον μπορούσε να ταξιδέψει με ασφάλεια μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα. Εκεί το ζώο μπήκε σε κλωβό επανένταξης προκειμένου να δυναμώσει και πλέον έπειτα από πολύ προσπάθεια και αγωνία όλων όσων συμμετείχαν στη διάσωσή του είναι υγιές και κρίνουμε πως είναι έτοιμο να επανενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον.

Η επανένταξή του θα γίνει την Κυριακή 28 Απριλίου στην περιοχή όπου βρέθηκε, κοντά στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί κατάλληλο βιότοπο για το είδος. Η επιχείρηση επιστροφής του τσακαλιού στο φυσικό του περιβάλλον θα γίνει παρουσία εκπροσώπων όλων των φορέων που συμμετείχαν στη διάσωσή του καθώς και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του Δασαρχείου Σταυρού. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μέσω της κ. Πετρίδου (γεωπόνος-περιβαλλοντολόγος, μέλος της ομάδας πεδίου της οργάνωσης), συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης και επανένταξης του τσακαλιού, παραχωρώντας το κολάρο με το οποίο θα ραδιοσημανθεί το μικρό ζώο πριν την επανένταξή του, προκειμένου να παρακολουθούνται οι μετακινήσεις του στο μέλλον.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως ο πληθυσμός του τσακαλιού, σύμφωνα με πρόσφατη «Μελέτη των πληθυσμών τσακαλιού (Canis aureus) σε Χαλκιδική και Πελοπόννησο» που πραγματοποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το διάστημα 2008-2009, έχει μειωθεί κατά 50% στη Χαλκιδική (λόγω και των τελευταίων δασικών πυρκαγιών), ενώ ο συνολικός πληθυσμός σε όλη την Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 1000 άτομα.

Ευχόμαστε να παν όλα καλά και να ζήσει πλέον ελεύθερο, κάτι που εμείς οι άνθρωποι του το στερήσαμε τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του.


How to reach us...

Google map: https://goo.gl/maps/N1SRq7wK2zz

We are along the cross street intersecting the side road of the Thessaloniki-Athens highway, at the 9th km, just before the Mercedes car dealership. Following this cross street, you can find us 1km ahead, towards the sea, just after the ZAK shoe factory.

 
In more detail...

 

 

2020 Calendar

 Get informed – Spread the word – Contribute

Calendar for the year 2020 with photos of animals cared by Action for Wildlife.

Photographer: Vasiliki Kaliva

 

I use tote bags by Action for Wildlife…

We take single-use plastic bags out of our lives and use reusable tote bags by Action for Wildlife, supporting the environment in more ways than one!

 

GTranslate

Videos of Action for Wildlife

Δράση σε Video

Documentaries for Action for Wildlife

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Souvenirs

Everyday Stories

Καθημερινές Ιστορίες