Φωλιά με τα κουκουβακάκια

Εικ.1 Φωλιά με τα κουκουβακάκια

Από το Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης (Φ.Δ.Κ.Β.), σε συνεργασία με τη Δράση για την Άγρια Ζωή, φέτος το καλοκαίρι τέθηκαν σε επανένταξη 4 μικρά κουκουβακάκια (Athene noctua). Τα μικρά είχαν παραδοθεί από ένα εργοστάσιο στο Μελισσοχώρι, όπου είχαν πέσει δύο φορές μέσα σε λέβητα και καταστράφηκε η φωλιά τους.

Μετά από λίγες μέρες περίθαλψης και αφού άρχισαν να τρώνε μόνα τους και δυνάμωσαν αρκετά, κατασκεύαστηκε φωλιά (Εικ.1), η οποία τοποθετήθηκε σε ακατοίκητη σοφίτα εθελοντή (Εικ.2).

 

                        

Η φωλιά στη σοφίτα

Εικ. 2 Η φωλιά στη σοφίτα

 

Τα κουκουβακάκια δακτυλιώθηκαν από τον κ. Σάββα Καζαντζίδη εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (Εικ.3) και τοποθετήθηκαν σε κλουβί στη σοφίτα στα τέλη Ιουνίου.

 

Δακτυλιωμένο κουκουβακάκι

Εικ. 3 Δακτυλιωμένο κουκουβακάκι

Εγκλιματίστηκαν εύκολα (σα σοφά πουλιά που είναι) και μετά από λίγες μέρες ανοίχτηκε το κλουβί και άρχισαν να κυκλοφορούν στη σοφίτα και να την εξερευνούν άνετα.

Το ένα από αυτά βρήκε το δικό του καταφύγιο σε άλλη μεριά της σοφίτας (Εικ.4), ενώ τα άλλα παρέμειναν εγκατεστημένα στην αρχική τους θέση.

Κουκουβακάκι στη νέα του θέση

Εικ. 4 Κουκουβακάκι στη νέα του θέση

 

Από τις 22/7/2011 άρχισαν να βγαίνουν και έξω από την ασφάλεια της σοφίτας για να εξερευνήσουν και τον έξω κόσμο (Εικ.5), αλλά επέστρεφαν σε αυτήν ξανά.

Κουκουβακάκι έξω από τη σοφίτα

Εικ.5 Κουκουβακάκι έξω από τη σοφίτα

Σταδιακά άρχισαν να απομακρύνονται όλο και περισσότερο. Πλέον ακούγονται φωνές από Κουκουβάγιες στη γύρω περιοχή δίχως να είναι εφικτό να ταυτοποιηθεί αν πρόκειται για τα ίδια πουλιά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κατάφεραν τελικά να βρουν τον δρόμο τους και να επιβιώσουν στη φύση.

Λίλα Κάρτα

Προσωπικό Κέντρου Πληροφόρησης Απολλωνίας

του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης


How to reach us...

Google map: https://goo.gl/maps/N1SRq7wK2zz

We are along the cross street intersecting the side road of the Thessaloniki-Athens highway, at the 9th km, just before the Mercedes car dealership. Following this cross street, you can find us 1km ahead, towards the sea, just after the ZAK shoe factory.

 
In more detail...

 

 

2020 Calendar

 Get informed – Spread the word – Contribute

Calendar for the year 2020 with photos of animals cared by Action for Wildlife.

Photographer: Vasiliki Kaliva

 

I use tote bags by Action for Wildlife…

We take single-use plastic bags out of our lives and use reusable tote bags by Action for Wildlife, supporting the environment in more ways than one!

 

GTranslate

Videos of Action for Wildlife

Δράση σε Video

Documentaries for Action for Wildlife

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Souvenirs

Everyday Stories

Καθημερινές Ιστορίες