Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η απελευθέρωση του Νανόμπουφου ο οποίος νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών '"Δράση για την Άγρια Ζωή" της Θεσσαλονίκης, στο λόφο του προφήτη Ηλία στη Βέροια. Το πουλί διέσωσε το Δασαρχείο Βέροιας, το οποίο και φρόντισε για τη μεταφορά του στη Δράση για την άγρια ζωή.

Η επανένταξή του ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για το πουλί, τους μικρούς μαθητές που ήρθαν ανεβαίνοντας στο λόφο μετά το σχόλασμα, αλλά και τους μαθητές του ολοήμερου τμήματος του 5ου Δημοτικού σχολείου Βέροιας. Για μένα επίσης, μιας και σε αυτόν τον λόφο πριν 30 χρόνια, το 1987, κάναμε με την τότε τάξη μου, του 7ου Δημ Σχολείου Βέροιας, την πρώτη δράση ευαισθητοποίησης για τα άγρια πουλιά της πατρίδας μας. Τότε με μία βαλσαμωμένη Γερακίνα, τώρα με ένα ζωντανό θεραπευμένο Νανόμπουφο.

Πληροφορίες για το είδος: Ο νανόμπουφος ή μικρός μπούφος (Asio otus), είναι νυκτόβιο αρπακτικό, κοινό στα δάση της Β. Ευρώπης και της Αμερικής και αναγνωρίζεται από τα μακριά ερετικά φτερά του. Είναι καφέ επάνω, με ραβδώσεις και κηλίδες, άσπρος κάτω με σκούρες ραβδώσεις. Έχει μήκος περίπου 30 εκατοστόμετρα και τρέφεται με ποντίκια, πουλιά, βατράχια και έντομα. Την ημέρα καταφεύγει σε δάση Κωνοφόρων και κυνηγά την νύχτα.

Κείμενο: Χάρης Κουρουζίδης

Φωτογραφίες: Μυροφόρα Σπυρίδων