Είναι συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι να καταστρέφονται φωλιές και να παγιδεύονται ζώα. Παρακολουθείστε δύο ιδιαίτερα γεγονότα που αφορούσαν σε πελαργούς. Το πρώτο έχει να κάνει με αποκατάσταση φωλιάς με μικρά πελαργάκια και το δεύτερο με ένα πολύ άσχημο τραυματισμό πελαργού...
Φωλιά πελαργών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης έγειρε με αποτέλεσμα ένα από τα πελαργάκια που είχαν γεννηθεί σε αυτή να πέσει στο έδαφος. Αμέσως οι περίοικοι επικοινώνησαν με τη Δράση για την άγρια ζωή και εθελοντές της οργάνωσης παρέλαβαν το νεοσσό. Ο κίνδυνος όμως να πέσουν και τα άλλα δύο μωρά ήταν πολύ μεγάλος. Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώθηκε και άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Δράσης για την άγρια ζωή να συνδράμει στη διάσωσή τους. Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ μετέβη στην περιοχή, κατέβασε τα μωρά και στη συνέχεια ξήλωσε τη φωλιά που είχε γείρει και την αντικατέστησε με καινούργια. Μέρος της παλιάς φωλιάς μεταφέρθηκε στην καινούργια στεφάνη και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν μέσα τα μικρά πελαργάκια.
Γρήγορα οι γονείς τους, που μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες αποκατάστασης παρακολουθούσαν με αγωνία από τις στέγες των γύρω σπιτιών, άρχισαν το έργο φροντίδας των νεοσσών τους. Παράλληλα ξεκίνησαν και το κουβάλημα υλικών προκειμένου να φτιάξουν τη νέα τους φωλιά όπως αυτοί τη θέλουν.
Το αυτοκίνητο ξεκίνησε από τη Χαλκιδική και χωρίς να το καταλάβει ο οδηγός μετέφερε το ζώο στη Θεσσαλονίκη. Το ζώο είχε σφηνωθεί μεταξύ της μάσκας του αυτοκίνητου και του ανεμιστήρα. Στη διαδρομή ο οδηγός άκουσε ένα θόρυβο δίχως να αντιληφθεί τι έγινε.
Τελικά το ζώο ήταν ένα μικρό Τσακαλάκι και αυτή τη στιγμή περιθάλπεται στις εγκαταστάσεις μας.Μετά από τηλεφώνημα του καλού φίλου οικοφωτογράφου Λεβίν Παρασκευόπουλου για ένα Σκουφοβουτηχτάρι που είδε με παράξενη συμπεριφορά στο υγροτοπικο πάρκο του Δέλτα, η ομάδα της Δράσης για την Άγρια Ζωή πήγε στο σημείο. Το πουλί φαινόταν σε άσχημη κατάσταση. Μια μικρή επιχείρηση στήθηκε και καταφέραμε να περισυλλέξουμε το βουτηχτάρι.
Ιδιαίτερα αδύναμο, μεταφέρθηκε στο χώρο της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Εκεί θα διαπιστωθούν τα αίτια του προβλήματος, θα ακολουθηθεί η καλύτερη δυνατόν θεραπεία και θα καταβληθεί η προσπάθεια για την επανένταξη του ζώου στο φυσικό του περιβάλλον.
Είναι Σάββατο, λίγο πριν το μεσημέρι, όταν δεχτήκαμε κλήση από το Γομάτι Χαλκιδικής για ένα τραυματισμένο Ζαρκάδι, το οποίο μπήκε στο χωριό αιμόφυρτο, κυνηγημένο από σκυλιά. Στην άλλη γραμμή είναι η κ. Μαρία, νοσηλεύτρια η ίδια, η οποία μας ενημερώνει για την σοβαρότητα της κατάστασης του ζώου. Είχαν ήδη καλέσει κάποιο χειρούργο γιατρό από τη γειτονιά για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Δίνουμε τις πρώτες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν και αμέσως σημαίνει συναγερμός.
Λόγω του ότι τα Ζαρκάδια είναι πολύ ευαίσθητα ζώα και ο κίνδυνος να πεθάνουν από καταπληξία - shock είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ακόμα και κατά τη μεταφορά τους στο Κέντρο Περίθαλψης, γίνεται προσπάθεια, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους, να αφεθούν το συντομότερο δυνατόν ελεύθερα στην περιοχή όπου βρέθηκαν. Έτσι αποφασίζουμε την αποστολή μιας ολιγομελούς ομάδας διάσωσης.
Η χελώνα είχε εγκλωβιστεί εκεί και υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού της, οπότε την απεγκλωβίσαμε και την αφήσαμε μερικά μέτρα μακρύτερα, όπου θα μπορούσε να συνεχίσει τον δρόμο της με ασφάλεια.
Μια μικρή Aσβίνα εγκλωβίστηκε σε μια μεγάλη δεξαμενή σ' ένα χωριό της Χαλκιδικής και ήταν αδύνατο να βγεί από εκεί μόνη της. Μας ειδοποίησαν και φτάσαμε στην περιοχή και αφού ενυδατώσαμε το ζώο φέραμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να το απεγκλωβίσουμε.
Το ζώο ήταν πολύ δυνατό και έπειτα από προσπάθεια τα καταφέραμε. Το πιάσαμε και το απελευθερώσαμε αμέσως, μιας και δεν είχε καμία διάθεση να στερηθεί άλλο την ελευθερία του...!
It took about two hours to take the juvenile Hooded Crow back to safety, as it was hanging at a great height. The whole procedure took place at the centre of Thessaloniki and it was very difficult as there was no potential of accessing the bird but only through the nearest balcony, about 6 meters away the cypress tree where the bird was hanging. The bird bears injuries on its feet, both of which are dislocated and at the same time exhaustion must have probably caused more damage to its vitals.
Many thanks to Eleni D. and Vasiliki F. for notifying us and for their help and effort.
During the usual birwatching taking place when the team of Action for Wildlife visits a habitat, we noticed that a Common Shelduck (Tadorna tadorna) was unable to make a long-distance fly. The volunteers urged to capture the bird with swiftly and effectively. With a quick inspection we found out that is was very weak and thus we transferred it to our facilities where it was provided with first aid. We hope it recovers its strength and will be soon releasable at the same place it was found.re