Απεγκλωβισμός Ασβού
Διασώσεις καλοκαιριού
Είναι συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι να καταστρέφονται φωλιές και να παγιδεύονται ζώα. Παρακολουθείστε δύο ιδιαίτερα γεγονότα που αφορούσαν σε πελαργούς. Το πρώτο έχει να κάνει με αποκατάσταση φωλιάς με μικρά πελαργάκια και το δεύτερο με ένα πολύ άσχημο τραυματισμό πελαργού...
Αποκατάσταση φωλιάς πελαργών και διάσωση των μικρών τους
Φωλιά πελαργών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης έγειρε με αποτέλεσμα ένα από τα πελαργάκια που είχαν γεννηθεί σε αυτή να πέσει στο έδαφος. Αμέσως οι περίοικοι επικοινώνησαν με τη Δράση για την άγρια ζωή και εθελοντές της οργάνωσης παρέλαβαν το νεοσσό. Ο κίνδυνος όμως να πέσουν και τα άλλα δύο μωρά ήταν πολύ μεγάλος. Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώθηκε και άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Δράσης για την άγρια ζωή να συνδράμει στη διάσωσή τους. Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ μετέβη στην περιοχή, κατέβασε τα μωρά και στη συνέχεια ξήλωσε τη φωλιά που είχε γείρει και την αντικατέστησε με καινούργια. Μέρος της παλιάς φωλιάς μεταφέρθηκε στην καινούργια στεφάνη και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν μέσα τα μικρά πελαργάκια.
Γρήγορα οι γονείς τους, που μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες αποκατάστασης παρακολουθούσαν με αγωνία από τις στέγες των γύρω σπιτιών, άρχισαν το έργο φροντίδας των νεοσσών τους. Παράλληλα ξεκίνησαν και το κουβάλημα υλικών προκειμένου να φτιάξουν τη νέα τους φωλιά όπως αυτοί τη θέλουν.
Τσακαλάκι παγιδευμένο μέσα σε μηχανή αυτοκινήτου!
Το αυτοκίνητο ξεκίνησε από τη Χαλκιδική και χωρίς να το καταλάβει ο οδηγός μετέφερε το ζώο στη Θεσσαλονίκη. Το ζώο είχε σφηνωθεί μεταξύ της μάσκας του αυτοκίνητου και του ανεμιστήρα. Στη διαδρομή ο οδηγός άκουσε ένα θόρυβο δίχως να αντιληφθεί τι έγινε.
Τελικά το ζώο ήταν ένα μικρό Τσακαλάκι και αυτή τη στιγμή περιθάλπεται στις εγκαταστάσεις μας.Σκουφοδιάσωση...
Μετά από τηλεφώνημα του καλού φίλου οικοφωτογράφου Λεβίν Παρασκευόπουλου για ένα Σκουφοβουτηχτάρι που είδε με παράξενη συμπεριφορά στο υγροτοπικο πάρκο του Δέλτα, η ομάδα της Δράσης για την Άγρια Ζωή πήγε στο σημείο. Το πουλί φαινόταν σε άσχημη κατάσταση. Μια μικρή επιχείρηση στήθηκε και καταφέραμε να περισυλλέξουμε το βουτηχτάρι.
Ιδιαίτερα αδύναμο, μεταφέρθηκε στο χώρο της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Εκεί θα διαπιστωθούν τα αίτια του προβλήματος, θα ακολουθηθεί η καλύτερη δυνατόν θεραπεία και θα καταβληθεί η προσπάθεια για την επανένταξη του ζώου στο φυσικό του περιβάλλον.
Μικρές διασώσεις του Καλοκαιριού
Επιχείρηση διάσωσης για νεαρό Ζαρκάδι
Είναι Σάββατο, λίγο πριν το μεσημέρι, όταν δεχτήκαμε κλήση από το Γομάτι Χαλκιδικής για ένα τραυματισμένο Ζαρκάδι, το οποίο μπήκε στο χωριό αιμόφυρτο, κυνηγημένο από σκυλιά. Στην άλλη γραμμή είναι η κ. Μαρία, νοσηλεύτρια η ίδια, η οποία μας ενημερώνει για την σοβαρότητα της κατάστασης του ζώου. Είχαν ήδη καλέσει κάποιο χειρούργο γιατρό από τη γειτονιά για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Δίνουμε τις πρώτες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν και αμέσως σημαίνει συναγερμός.
Λόγω του ότι τα Ζαρκάδια είναι πολύ ευαίσθητα ζώα και ο κίνδυνος να πεθάνουν από καταπληξία - shock είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ακόμα και κατά τη μεταφορά τους στο Κέντρο Περίθαλψης, γίνεται προσπάθεια, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους, να αφεθούν το συντομότερο δυνατόν ελεύθερα στην περιοχή όπου βρέθηκαν. Έτσι αποφασίζουμε την αποστολή μιας ολιγομελούς ομάδας διάσωσης.
Διάσωση χελώνας στο Σέιχ Σου
Η χελώνα είχε εγκλωβιστεί εκεί και υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού της, οπότε την απεγκλωβίσαμε και την αφήσαμε μερικά μέτρα μακρύτερα, όπου θα μπορούσε να συνεχίσει τον δρόμο της με ασφάλεια.
Απεγκλωβισμός Ασβίνας
Μια μικρή Aσβίνα εγκλωβίστηκε σε μια μεγάλη δεξαμενή σ' ένα χωριό της Χαλκιδικής και ήταν αδύνατο να βγεί από εκεί μόνη της. Μας ειδοποίησαν και φτάσαμε στην περιοχή και αφού ενυδατώσαμε το ζώο φέραμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να το απεγκλωβίσουμε.
Το ζώο ήταν πολύ δυνατό και έπειτα από προσπάθεια τα καταφέραμε. Το πιάσαμε και το απελευθερώσαμε αμέσως, μιας και δεν είχε καμία διάθεση να στερηθεί άλλο την ελευθερία του...!
Διάσωση κουρούνας
Δύο ώρες χρειάστηκαν ώστε το μωρό Κουρουνάκι, που κρεμόταν από μεγάλο ύψος στο κενό, να πάψει να ταλαιπωρείται. Η επιχείρηση ήταν πολύ δύσκολη καθώς δεν υπήρχε καμία δυνατότητα πρόσβασης και έπρεπε να το προσεγγίσουμε από το μπαλκόνι που απείχε περί τα 6 μέτρα από το κυπαρρίσι όπου κρεμόταν το πουλί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το πουλί φέρει τραύματα στα πόδια, τα οποία και τα δύο έχουν εξαρθρωθεί, ενώ η εξάντληση πιθανόν να έχει προκαλέσει και άλλες βλάβες σε ζωτικά όργανα.
Χίλια ευχαριστώ στις Ελένη Δ. και Βασιλική Φ. που μας ενημέρωσαν και βοήθησαν στην προσπάθειά μας..
Διάσωση Βαρβάρας
Κατά την συνηθισμένη ορνιθοπαρατήρηση που γίνετε όταν η ομάδα επισκέπτεται κάποιον βιότοπο, παρατηρήσαμε μια Βαρβάρα (Tadorna tadorna) η οποία αδυνατούσε να πετάξει σε μεγάλη απόσταση. Η ομάδα έσπευσε με μεθοδικότητα και καταφέραμε να πιάσουμε το ζώο. Με μια πρώτη εξέταση διαπιστώσαμε πως ήταν αρκετά αδύναμο και έτσι το πήραμε στο χώρο μας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ευελπιστούμε το ζώο να τα πάει καλά και να το απελευθερώσουμε σύντομα στο σημείο από όπου διασώθηκε.
Διάσωση Αργυροπελεκάνου στη Βιστωνίδα
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου εντοπίσαμε έναν εξασθενημένο Αργυροπελεκάνο στη Βιστωνίδα. Σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και με τη βοήθεια εθελοντών προσεγγίσαμε και μεταφέραμε το πουλί στη στεριά όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στο πλαίσιο, μάλιστα, του σεμιναρίου περίθαλψης που έγινε στον Φορέα.
Διάσωση Γλάρου
Κυριακή 5 Αυγούστου 2012 στο Νέστο μετά την απελευθέρωση των πελαργών!
Δείτε στιγμές από τη διάσωση του γλάρου αιχμαλωτισμένου σε δίχτυα.Tο χρονικό μιας "διάσωσης"
Χρόνος: Καθαρά Δευτέρα 27 Φλεβάρη 2012
Τόπος: Χειμωνιάτικα Ρυζοχώραφα κάπου κοντά στις όχθες του Αξιού!
Ήταν σ' ένα χωράφι με σπασμένο φτερό, Φαίνεται εύκολα μα δεν είναι! Η ομάδα της Δράσης δούλεψε μεθοδικά, με πλάνο και γενναιότητα, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και κάποιες τεχνικές δυσκολίες που παρουσιαστήκαν. Ο Αργυροπελεκάνος ήταν πολύ αδύνατος και με παλιό κάταγμα στη φτερούγα, ελπίζουμε να τα ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ να ξαναπετάξει και να ξαναψαρέψει σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες.
Χρονιά πολλά και καλή σαρακοστή σε όλους μας :)))