Στις 26 Ιανουαρίου ειδοποιηθήκαμε από τον κ. Ιορδάνου Θόδωρο κάτοικο Καλοχωρίου για έναν πελεκάνο ο οποίος ήταν στο έλος Καλοχωρίου, κούτσαινε και δεν μπορούσε να πετάξει. Λίγη ώρα αργότερα, προτού βραδιάσει, μέλος της Δράσης ήταν εκεί προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Όντως ο πελεκάνος στεκόταν τραυματισμένος στη μέση ενός έλους χωρίς τροφή και κινδύνευε η ζωή του.
Το ίδιο βράδυ αποφασίστηκε παρά τις δυσκολίες που είχε το εγχείρημα, λασπότοπος μεγάλης έκτασης, να επιχειρηθεί την αμέσως επόμενη ημέρα η επιχείρηση διάσωσης με όσα το δυνατόν περισσότερα άτομα θα μπορούσαν να δώσουν το παρόν. Την επόμενη ημέρα ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, ο Βασίλης Χατζηκοντίδης (βιοκαλλιεργητής, κάτοικος Καλοχωρίου που ασχολείται ενεργά με την ανακύκλωση και ... ότι και να πει κανείς για το Βασίλη είναι λίγα) καθώς και εθελοντές.
Έτσι λίγο μετά το μεσημέρι ανταμώσαμε όλοι εκεί (εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης, εθελοντές της Δράσης, αυτοί που μας ειδοποίησαν για το ζώο και ο Β.Χ.) προκειμένου να σώσουμε το πουλί. Αρχικά και για αρκετή ώρα παρατηρούσαμε το πουλί προκειμένου να δούμε τη συμπεριφορά του και να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Ο υγρότοπος σε δύο από τις πλευρές του έχει βαθύ κανάλι το οποίο κάνει αδύνατη την πρόσβασή μας προς αυτό. Βλέποντας το πουλί να κινείται από μόνο του προς τη στεριά επιχειρήσαμε την είσοδό μας από μία άλλη πλευρά προκειμένου να αποκόψουμε το πουλί από τον υγρότοπο και να το ωθήσουμε προς τη στεριά, κολλήσαμε όμως στο βούρκο. Έτσι επιχειρήσαμε να το αιφνιδιάσουμε από τμήμα της στεριάς στο οποίο δεν είχε καλή ορατότητα. Το πουλί όμως μας κατάλαβε από μακριά κι άρχισε να απομακρύνετε προς το κέντρο της λιμνοθάλασσας. Έπρεπε πλέον να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Καταφέραμε να κυκλώσουμε το πουλί περιορίζοντας σιγά και σταθερά τον κλοιό γύρω του. Ενώ ήμασταν έτοιμοι να το πιάσουμε κατάφερε να μας ξεφύγει, ήταν όμως εξαντλημένο και μέσα σε λίγα λεπτά το είχαμε πάλι περιορίσει και δίχως να έχει δυνάμεις μας άφησε εξαντλημένο όπως ήταν να το πιάσουμε.
Ήταν πάρα πολύ αδύνατος, με ένα αγκίστρι καρφωμένο στη μία του πατούσα και κρεμούσε τη μία του φτερούγα. Η κατάστασή του κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή και τα 24ωρα που θα ακολουθούσαν κρίσιμα για την επιβίωσή του. Ο Αργυροπελεκάνος μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών που λειτουργούμε στο "Μικρόπολις", ενυδατώθηκε και τις επόμενες ημέρες άρχισε σιγά σιγά να δέχεται τροφή.
Πλέον έχει σωθεί, δυστυχώς όμως η βλάβη στη φτερούγα δεν αποκαθίσταται και έχει ήδη μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα.

Παρακολουθείστε στιγμιότυπα από την διάσωση...


Ημερολόγιο 2022

Ενημερωθείτε - Διαδώστε - Ενισχύστε

Ημερολόγιο 2022, μια συλλογή από υπέροχες φωτογραφίες που αποθανατίζουν στιγμές και ζώα της περίθαλψης.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μαθητές του ΙΕΚ Δέλτα 360 που φωτογράφισαν τα ζώα και τον γραφίστα Θόδωρο Πιτουρά που επιμελήθηκε το έντυπο.

Πού θα μας βρείτε...

Google map: https://goo.gl/maps/N1SRq7wK2zz

Βρισκόμαστε στον κάθετο δρόμο στον παράδρομο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών (9ο χλμ) στο ύψος της Mercedes ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. Στον κάθετο αυτόν δρόμο είμαστε 1 χλμ προς τη θάλασσα πίσω από το εργοστάσιο παπουτσιών ''ΖΑΚ''.

Ακολουθήστε αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα μας βρείτε...

 

Χρησιμοποιώ τσάντες από τη Δράση...

Βγάζουμε τις πλαστικές σακούλες από τη ζωή μας και...κάνουμε τις δουλειές μας με πάνινες τσάντες της Δράσης!

 

Υποστηρικτές

GTranslate

Δράση σε Video

Δράση σε Video

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Αναμνηστικά από τη Δράση

Καθημερινές Ιστορίες

Καθημερινές Ιστορίες

Facebook Page