Το καλοκαίρι εφαρμόζουμε προγράμματα επανένταξης για διάφορα ζώα, ώστε όταν ερθει η ώρα της απελευθέρωσης, να μπορέσουν να πετάξουν ελεύθερα με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, Στην επανένταξη τα ζώα θα πρέπει να μάθουν να κυνηγάνε για να τραφούν, κάτι που τους το μαθαίνουν οι γονείς τους μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί μήνες.

Παρακολουθείστε φωτογραφίες από ζώα που βρίσκονται σε πρόγραμμα επανένταξης...

Προγράμματα σταδιακής επανένταξης νεοσσών

Μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που γίνονται στις εγκαταστάσεις της Δράσης είναι η επανένταξη νεοσσών.

Από την αρχή του καλοκαιριού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προγράμματα σταδιακής επανένταξης νεοσσών. Έως τώρα έχουν επανενταχθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης δεκάδες Κιρκινέζια, Βραχοκιρκίνεζα, Κουκουβάγιες, μία Γερακίνα και πληθώρα από άλλα είδη.

Σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από άγρια ζώα στο χώρο επανένταξής τους.

Λιβαδοκελάδα σε φιλοξενία

Λιβαδοκελάδα (Anthus pratensis): Βρέθηκε με σπασμένη φτερούγα στη Δαδιά Έβρου από το Φορέα Διαχείρισης του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, αλλά με τη φροντίδα της Δράσης επιβίωσε!

Όμως δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να πετάξει και πάλι ελεύθερη!

Εδώ και 2,5 χρόνια φιλοξενείται από μέλος της "Δράσης για την Άγρια ζωή".

Mπόρεσε να εγκλιματιστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης της! Με ειδική τροφή και περιβάλλον που όσο το δυνατόν θυμίζει φύση, προσαρμόστηκε!

Είναι κρίμα που άγρια πλάσματα της φύσης αναγκάζονται να επιβιώνουν σε φιλοξενία, αλλά από την άλλη, η θέληση για ζωή αποδεικνύεται ισχυρότερη πολλές φορές

Χώρος επανένταξης πελαργών

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες.

Η κατασκευή, στις νέες μας εγκαταστάσεις, του χώρου επανένταξης για πελαργούς, ερωδιούς κι άλλα παρυδάτια πουλιά ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα απ' ότι αρχικά περιμέναμε. Χάρη στην κινητοποίηση αρκετών ατόμων, το ποσό που χρειαζόμασταν υπερκαλύφθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προλάβουν να μπουν φέτος στο πρόγραμμα επανένταξης 15 πελαργοί κι ορισμένοι γλάροι. Όλοι οι πελαργοί ξεκίνησαν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το ταξείδι τους για την Αφρική. Δυστυχώς ένα από τα πουλιά αυτά λίγες μέρες μετά βρέθηκε νεκρό. Το πουλί δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το μακρινό του ταξείδι, καθώς σκοτώθηκε σε ηλεκτροφόρα καλώδια στην Πλύτρα Λακωνίας, αφού προηγουμένως διένυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ελπίζουμε ότι οι υπόλοιποι πελαργοί τα πήγαν καλύτερα, ολοκλήρωσαν το ταξείδι τους και τώρα είναι κάπου στο νότο.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν αυτό το εγχείρημα, είτε συνεισφέροντας χρήματα είτε κοινοποιώντας την προσπάθειά μας σε γνωστούς και φίλους. Ο χώρος επανένταξης είναι πλέον έτοιμος να δεχτεί κι άλλα πουλιά από το επόμενο έτος και στο εξής, συνεισφέροντας στην επιτυχή επιστροφή στη φύση ποικίλων ειδών παρυδάτιων πουλιών.

Οι νέες μας εγκαταστάσεις έχουν πολλές ανάγκες και απαιτούν πολύ δουλειά προκειμένου να γίνουν όλα όσα είναι απαραίτητα. Θα χρειαστούμε όλους σας αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντάς μας χέρια, υλικά, χρήμα και ηθική υποστήριξη.

Σταδιακή επανένταξη Πελαργών στη Χαλάστρα

Συνεχίζεται η σταδιακή επανένταξη Πελαργών στη Χαλάστρα. Σε συνεργασία πάντα με το Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού.

Το Τσακαλάκι δέχεται τη φροντίδα μας

Ευχάριστα είναι τα νέα για το νεαρό Τσακάλι το οποίο τραυματίσθηκε πέρσι το καλοκαίρι από διερχόμενο αυτοκίνητο μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική. Μετά την πολύμηνη περίοδο περίθαλψής του, το τσακάλι επανεντάχθηκε στο φυσικό του περιβάλλον και τους τελευταίους 4 μήνες, η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνεργασία με την ομάδα της Δράσης για την Άγρια Ζωή παρακολουθούν τον αγώνα επιβίωσής του . 

Επανένταξη Κουκουβάγιων

Ακόμα μια χρονιά επανένταξης νεοσσών Κουκουβάγιας πραγματοποίησε η Δράση για την Άγρια Ζωή σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης. Εννιά νεοσσοί υιοθετήθηκαν και επανεντάχθηκαν από διάφορες φωλιές, τους οποίους έφεραν στη Δράση εθελοντές πολίτες.

Έμειναν περίπου 1 μήνα σε ειδικές φωλιές, σε περιφραγμένο χώρο κάποιες δακτυλιώθηκαν και αφού δυνάμωσαν και απέκτησαν ικανές φτερούγες και ένστικτο κυνηγού ανοίχτηκε η πορτούλα του κλουβιού για να βρουν την τύχη τους.

Τεχνητή φωλιά για Βραχοκιρκίνεζα

Η χαρά μου ήταν τεράστια όταν:

"Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση 3 νεοσσών Bραχοκιρκίνεζου σε τεχνητή φωλιά, δίπλα στο δέντρο που ήταν η παλιά φωλιά τους, όταν αυτή διαλύθηκε από άσχημες καιρικές συνθήκες. Οι γονείς των νεοσσών ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα τους και έσπευσαν να τα ταϊσουν. Η επιχείρηση ήταν συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης λιμνων Κορώνειας Βόλβης και της "Δράσης για την Άγρια Ζωή". Ευχαριστούμε τον κ. Πουρσαλίδη Μελέτη, ιδιοκτήτη εργοστασίου στο Καβαλάρι που βρέθηκαν οι νεοσσοί, για την προθυμία του να συνεργαστούμε σε αυτή την επιχείρηση και επίσης συγχαρητήρια για την ευαισθησία του."


Λίλα Κάρτα
Γραφείο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος
Φ.Δ. λιμνών Κορώνειας Βόλβης
.

Τεχνητή φωλιά για τα βραχοκιρκίνεζα στο Ωραιόκαστρο

Αυτές τις μέρες παραλαμβάνουμε κάθε μέρα 15-20 ζώα...Τα περισσότερα μωρά πέφτουν από τη φωλιά και είτε τραυματίζονται είτε ο γονιός δεν είναι πια εκεί για να τα φροντίσει..

 

Πάντα προσπαθούμε να αφήνουμε τα μωρά να μεγαλωνουν με τους γονείς τους.. Σε μια προσπάθεια στο πάρκο Τζένη Καρέζη Πολίχνης βάλαμε το Καρακαξάκι σε μια τεχνητή φωλιά και περιμέναμε να έρθουν οι γονείς.. Η προσπάθεια δεν απέδωσε.. Είτε γιατί οι γονείς ήταν άπειροι, είτε γιατί υπήρχε κάποιο άλλο πρόβλημα με το μωρό. Δυστυχώς δεν καταφέραμε κάτι και το μωρό επέστρεψε στα χέρια μας..

 

Στην περίπτωση όμως 3 Βραχοκιρκίνεζων στο Ωραιόκαστρο είχαμε 3πλή επιτυχία. Η φωλιά μαζί με τα μωρά βρέθηκε στο έδαφος γιατί το δέντρο κόπηκε. Τοποθετήσαμε όμως τα 3 μωρά σε τεχνητή φωλιά στο διπλανό δέντρο μαζί με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού και ευτυχώς οι γονείς τα βρήκαν και συνέχισαν να τα φροντίζουν..

 

Πάντα να επικοινωνείτε μαζί μας αν βρείτε κάποιο νεοσσό μπορεί να καταφέρουμε να τον σμίξουμε με τους γονείς του και να μεγαλώσουν όπως πρέπει..

Επανεντάξεις πουλιών στη Χαλάστρα

Παρακολουθείστε στιγμές από την σταδιακή επανένταξη νεαρού γλάρου και βραχοκιρκίνεζων στη Χαλάστρα. Σε συνεργασία πάντα με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού.

Τα σκιουράκια στο νέο σπίτι τους

Στο νέο τους σπίτι εγκαταστάθηκαν τα μικρά σκιουράκια όπου θα περάσουν το χειμώνα τους. Θα τα προμηθεύσουμε με τροφή μιας και δεν μπορούσαν να προετοιμάστουν μόνα τους για την χειμερινή περίοδο και με το καλό την άνοιξη θα μπορέσουν να εγκλιματιστούν στο δασάκι που βρίσκεται δίπλα στο σπιτάκι τους

Ημερολόγιο 2021

Ενημερωθείτε - Διαδώστε - Ενισχύστε

Ημερολόγιο 2021 με φωτογραφίες από ζώα και εμπειρίες από τους εθελοντές της Δράσης.

 

Πού θα μας βρείτε...

Google map: https://goo.gl/maps/N1SRq7wK2zz

Βρισκόμαστε στον κάθετο δρόμο στον παράδρομο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών (9ο χλμ) στο ύψος της Mercedes ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. Στον κάθετο αυτόν δρόμο είμαστε 1 χλμ προς τη θάλασσα πίσω από το εργοστάσιο παπουτσιών ''ΖΑΚ''.

Ακολουθήστε αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα μας βρείτε...

 

Χρησιμοποιώ τσάντες από τη Δράση...

Βγάζουμε τις πλαστικές σακούλες από τη ζωή μας και...κάνουμε τις δουλειές μας με πάνινες τσάντες της Δράσης!

 

Υποστηρικτές

GTranslate

Δράση σε Video

Δράση σε Video

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Αναμνηστικά από τη Δράση

Καθημερινές Ιστορίες

Καθημερινές Ιστορίες

Facebook Page