Απελευθέρωση δεκαοχτούρας από σχολείο

 

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012, η ΣΤ' τάξη του 6ου  Δημοτικού σχολείου Συκεών επισκέφτηκε το Κέντρο Πληροφόρησης στην Χαλάστρα.

 

Εκεί, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα "Άγρια Ζωή" που εκπονεί, ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου, ενημερώθηκε για τη σημασία του Δέλτα του Αξιού και τα ζώα που φιλοξενεί.

 

Κατόπιν, η δασκάλα του ΣΤ2 κ.Αριστούλα απελευθέρωσε μια νεαρή δεκαοχτούρα που είχε φιλοξενηθεί στη "Δράση για την Άγρια Ζωή".

Σας αφήνουμε στην περιγραφή ενός από τους μαθητές όπως αυτό το είδε και το ένιωσε...

Καθαρισμός Ακτών και Απελευθέρωση Ασημόγλαρου

Η Δράση για την Άγρια Ζωή συμμετείχε στον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών στο Φράγμα της Έλλης στο Δέλτα της Αξιού, στις 29 Απριλίου  και έδωσε το στίγμα της, απελευθερώνοντας έναν Ασημόγλαρο.

 

Την Κυριακή 22/4 η ομάδα "Δράση για την Άγρια Ζωή" επισκέφθηκε τον υδροβιότοπο που βρίσκεται στο Δέλτα του Αξιού, δυτικά από την πόλη της Θεσ/νίκης. Ο υδροβιότοπος αυτός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά συμπλέγματα της Ελλάδας, με διεθνή σημασία για την επιβίωση της άγριας ζωής. Παρότι έχει υποστεί βαθιές αλλοιώσεις τον τελευταίο αιώνα, εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας, διατηρούνται σ'αυτόν σημαντικοί και σπάνιοι πληθυσμοί πουλιών. Τέσσερα ποτάμια (Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας, Γαλλικός) εκβάλουν στο Θερμαϊκό κόλπο με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία πολύ σημαντική ζώνη φυσικής βιοκατοικίας που εξασφαλίζει σε εκατοντάδες είδη πουλιών, ξεχωριστών τροφικών προτιμήσεων, την επιβίωσή τους.

Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν η απελευθέρωση δύο πουλιών, ενός Καστανοκέφαλου Γλάρου (Larus ridibindus) και μίας Γερακίνας (Buteo buteo). Τα δύο αυτά πουλιά, όπως και πολλά άλλα, θύματα της ασυνείδητης ανθρώπινης δραστηριότητας, μεταφέρθηκαν τραυματισμένα και ταλαιπωρημένα στο χώρο περίθαλψης της ομάδας, όπου τους παρήχθη η ανάλογη ιατρική φροντίδα. Συγκεκριμένα ο Γλάρος βρέθηκε στις 22/1 στο λιμάνι της Θεσ/νίκης. Εξαιτίας κάποιας άγνωστης χημικής ουσίας, το φτέρωμά του είχε υποστεί εκτεταμένη ζημιά με αποτέλεσμα να τον καθιστά ανήμπορο να επιπλεύσει και να πετάξει, κάτι το οποίο θα τον οδηγούσε σε σίγουρο θάνατο. Η Γερακίνα βρέθηκε στις 19 του Μάρτη στο Φίλυρο Θεσ/νίκης, πυροβολημένη από έναν ασυνείδητο λαθροκυνηγό. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι το κυνήγι της Γερακίνας απαγορεύεται γενικώς(!), αλλά κι ότι βρέθηκε εκτός χρονικών ορίων της κυνηγητικής περιόδου.

Εσωτερικό σεμινάριο σε θέματα περίθαλψης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/3 το πρωί  στο Μικρόπολις.

Επικεντρώθηκε σε βασικά θέματα φροντίδας των ζώων και αφορούσε σε μέλη της ομάδας που κάνουν βάρδιες περίθαλψης.

Τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν:

  • Πρώτες βοήθειες στη βάρδια
  • Θέματα διαχείρισης της βάρδιας
  • Θέματα συμπεριφοράς μέσα στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών.
  • Φροντίδα νεοσσών και μωρών θηλαστικών
  • Καταγραφή στοιχείων στη καρτέλα

Και, αν επιτρέπεται, ένα προσωπικό σχόλο:

Καλούνται όλα τα μέλη του σωματείου σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στο Μικρόπολις, Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012, ώρα 19.30.
Παρακάτω η πλήρης πρόσκληση...

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Φορέα διαχείρισης του Δέλτα Έβρου την είδηση απελευθέρωσης ενός Βουβόκυκνου και τριών Γερακίνων.
Είμαστε χαρούμενοι που συμμετείχαμε στην περιθαλψη αυτών των ζώων.

Παρακάτω θα δείτε και το Δελτίο Τύπου καθώς και φωτογραφίες από την απελευθέρωση... 

Ημερολόγιο 2018

Ενημερωθείτε - Διαδώστε - Ενισχύστε

Ημερολόγιο 2018

Τα καινούργια ημερολόγια της Δράσης με θέμα "Επανεντάξεις"

Υποστηρικτές

GTranslate

Δράση σε Video

Δράση σε Video

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Αναμνηστικά από τη Δράση

Καθημερινές Ιστορίες

Καθημερινές Ιστορίες