Την Κυριακή 22/4 η ομάδα "Δράση για την Άγρια Ζωή" επισκέφθηκε τον υδροβιότοπο που βρίσκεται στο Δέλτα του Αξιού, δυτικά από την πόλη της Θεσ/νίκης. Ο υδροβιότοπος αυτός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά συμπλέγματα της Ελλάδας, με διεθνή σημασία για την επιβίωση της άγριας ζωής. Παρότι έχει υποστεί βαθιές αλλοιώσεις τον τελευταίο αιώνα, εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας, διατηρούνται σ'αυτόν σημαντικοί και σπάνιοι πληθυσμοί πουλιών. Τέσσερα ποτάμια (Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας, Γαλλικός) εκβάλουν στο Θερμαϊκό κόλπο με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία πολύ σημαντική ζώνη φυσικής βιοκατοικίας που εξασφαλίζει σε εκατοντάδες είδη πουλιών, ξεχωριστών τροφικών προτιμήσεων, την επιβίωσή τους.

Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν η απελευθέρωση δύο πουλιών, ενός Καστανοκέφαλου Γλάρου (Larus ridibindus) και μίας Γερακίνας (Buteo buteo). Τα δύο αυτά πουλιά, όπως και πολλά άλλα, θύματα της ασυνείδητης ανθρώπινης δραστηριότητας, μεταφέρθηκαν τραυματισμένα και ταλαιπωρημένα στο χώρο περίθαλψης της ομάδας, όπου τους παρήχθη η ανάλογη ιατρική φροντίδα. Συγκεκριμένα ο Γλάρος βρέθηκε στις 22/1 στο λιμάνι της Θεσ/νίκης. Εξαιτίας κάποιας άγνωστης χημικής ουσίας, το φτέρωμά του είχε υποστεί εκτεταμένη ζημιά με αποτέλεσμα να τον καθιστά ανήμπορο να επιπλεύσει και να πετάξει, κάτι το οποίο θα τον οδηγούσε σε σίγουρο θάνατο. Η Γερακίνα βρέθηκε στις 19 του Μάρτη στο Φίλυρο Θεσ/νίκης, πυροβολημένη από έναν ασυνείδητο λαθροκυνηγό. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι το κυνήγι της Γερακίνας απαγορεύεται γενικώς(!), αλλά κι ότι βρέθηκε εκτός χρονικών ορίων της κυνηγητικής περιόδου.

 

Διάβασε Περισσότερα Μετά από τη προσφορά και την φροντίδα των μελών της ομάδας αλλά και την αφοσίωση σ'αυτό που κάνουν, τα δύο αυτά πουλιά κατάφεραν να βρεθούν ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον υγειή και ικανά πλέον να ξαναπετάξουν. Αυτό αποτελεί και τη μοναδική ικανοποίηση της ομάδας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κατάφεραν να ξαναγυρίσουν στη φύση και τους ευχόμαστε να ταξιδεύουν ελεύθερα, μακριά  από τους ανθρώπινους κινδύνους.

Καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής είχαμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την πλούσια ζωή που φιλοξενεί ο βιότοπος και τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Χάρη στη γνώση και την εμπειρία, μα πάνω απ'όλα στη διάθεση των παλαιοτέρων μελών της ομάδας, η περιήγησή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα καθώς είχαμε τη ευκαιρία να αναγνωρίσουμε πολλά είδη πουλιών (όπως πορφυροτσικιάδες, αβοκέτες, βαρβάρες κ.α.) και να τα φωτογραφίσουμε. Τους ευχαριστούμε που μοιράζονται μαζί μας τις γνώσεις τους και μας φέρνουν πιο κοντά στον όμορφο κόσμο των πουλιών.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να πώ ότι από όλη αυτή την εμπειρία, οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα που αποκόμισα είναι ανάμεικτα. Από τη μία πλευρά, έναν θαυμασμό για την αρμονική συνύπαρξη της φύσης κι από την άλλη, βαθιά λύπη για το ανθρώπινο είδος στο οποίο ανήκω...

...Κάλικες, σκουπίδια, χημικά απόβλητα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις-τερατουργήματα ήταν τα σημάδια που φανέρωναν το πέρασμα του ανθρώπου απο'κείνο το μέρος...και είναι αρκετά ώστε να μπορώ να συμπεράνω, για άλλη μια φορά, το ποιός είναι ο ΑΓΡΙΟΣ τελικα.......

Ας αναλογιστούμε όλοι, λοιπόν, τις ευθύνες του είδους μας, για το κόσμο στον οποίο ανήκουμε....

Λια Πετριδου


Χρησιμοποιώ τσάντες από τη Δράση...

Βγάζουμε τις πλαστικές σακούλες από τη ζωή μας και...κάνουμε τις δουλειές μας με πάνινες τσάντες της Δράσης!

 

Ημερολόγιο 2018

Ενημερωθείτε - Διαδώστε - Ενισχύστε

Ημερολόγιο 2018

Τα καινούργια ημερολόγια της Δράσης με θέμα "Επανεντάξεις"

Υποστηρικτές

GTranslate

Δράση σε Video

Δράση σε Video

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Αναμνηστικά από τη Δράση

Καθημερινές Ιστορίες

Καθημερινές Ιστορίες