Έντεκα μικρόπουλα, που είχαν συλλεχθεί παράνομα από τη φύση, κατασχέθηκαν από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και παρόδοθηκαν σε εμάς προκειμένου να ελεγχθεί η κατάστασή τους προτού επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Έπειτα από εξέτασή τους τα δέκα από αυτά αφέθηκαν την επόμενη ημέρα, Κυριακή 20-10-2013, στο Χορτιάτη ενώ το ένα κρίθηκε ως μη άμεσα απελευθερώσιμο και μπήκε σε πρόγραμμα επανένταξης.

Το φαινόμενο της παγίδευσης και εμπορίας μικρόπουλων που αιχμαλωτίζονται δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μια παράδοση αιώνων που καλά κρατεί σε πολλές χώρες, αν όχι σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όμως εδώ και πολλά χρόνια η όλη διαδικασία είναι παράνομη και θα έπρεπε να καταδικάζεται άπό την κοινή γνώμη. Δυστυχώς όμως η παρανομία είναι σε τέτοιο βαθμό, που δημιουργεί στην κοινή γνώμη την εντύπωση πως πρόκειται για μια νόμιμη δραστηριότητα.

Η Ελλάδα έχει μοναδική βιοποικιλότητα και μοναδικό φυσικό πλούτο και μια τέτοια πράξη είναι σα να στερεί από τις μελλοντικές γενιές κάτι το μοναδικό.

Πολλά από τα είδη που εμπορεύονται είναι κοινά (καρδερίνες, φλώροι, σπίνοι), αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς όταν στήνοναι οι παγίδες μπορούν να παγιδεύσουν οποιοδήποτε είδος, εμπορικού ή μη ενδιαφέροντος, σπάνιο ή κοινό και μονάχα η τύχη όλων είναι κοινή. Αν καταφέρουν να επιβιώσουν καθώς οι μέθοδοι σύλληψης των ειδών είναι απαράδεκτη -ξώβεργες, δίχτυα κ.α μπορεί να γίνουν αιτία θανάτου του κάθε πουλιού ή σοβαρού τραυματισμού, θα βρεθούν σε μικρά κλουβιά, όπως των φωτογραφιών που βλέπεται και θα πεθάνουν εκεί. Τα πουλιά που ζούνε σε κλουβιά έχουν μικρότερο χρόνο ζωής από τα ίδια είδη που ζουν ελεύθερα στη φύση. Τα μικρά ακόμα και μεγάλα κλουβιά μειώνουν την ποιότητα και το χρόνο ζωής τους σε μεγάλο βαθμό.

Είναι υποχρέωση μας να μην ενισχύσουμε και ενδυναμώσουμε αυτή την κατάσταση.

Όταν δείτε λοιπόν πουλιά σε κλουβιά να θυμάστε:

  • Τα πετ σοπ απαγορεύεται να πουλάνε ελληνικά είδη που πιάστηκαν στη φύση.
  • Το πλανόδιο εμπόριο πτηνών απαγορεύεται.
  • Η κατοχή ελληνικών ειδών είναι παράνομη, ακόμα και να τα έχει κανείς στο σπίτι του, την αυλή ή το μπαλκόνι είναι παράνομο.
  • Ενημερώστε το δασαρχείο σε περίπτωση που δείτε να πωλούνται σε πετ σοπ ελληνικά είδη ή επικοινωνήστε μαζί μας και το σημαντικότερο μην αγοράζεται ελληνικά άγρια πτηνά.

Μπορείτε να διαβάσετε και ένα εμπεριστατωμένο άρθρο για το εμπόριο άγριων και εξωτικών ειδών στη σελίδα μας και μερικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ξένο περιοδικό για την παγίδευση άγριων ειδών στη φύση.


Χρησιμοποιώ τσάντες από τη Δράση...

Βγάζουμε τις πλαστικές σακούλες από τη ζωή μας και...κάνουμε τις δουλειές μας με πάνινες τσάντες της Δράσης!

 

Ημερολόγιο 2018

Ενημερωθείτε - Διαδώστε - Ενισχύστε

Ημερολόγιο 2018

Τα καινούργια ημερολόγια της Δράσης με θέμα "Επανεντάξεις"

Υποστηρικτές

GTranslate

Δράση σε Video

Δράση σε Video

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Αναμνηστικά από τη Δράση

Καθημερινές Ιστορίες

Καθημερινές Ιστορίες