Δράση για την Άγρια Ζωή - Action for Wildlife

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ

Ενάντια στο μίσος και την καταστροφή απαντάμε με επανένταξη άγριας ζωής

Επανένταξη τσακαλιού στη Β, Χαλκιδική
Την Κυριακή 28 Απριλίου 2013, τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Δράση για την Άγρια Ζωή, το ΕΚΠΑΖ και η Καλλιστώ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και το Δασαρχείο Σταυρού ολοκλήρωσαν την προσπάθεια επανένταξης ενός νεαρού τσακαλιού στην περιοχή Σταυρού-Ολυμπιάδας.

Έχουν γίνει μέχρι τώρα ελάχιστες επανεντάξεις τσακαλιών στην Ελλάδα κάτι που από μόνο του φανερώνει τη δυσκολία αλλά και τη αξία του εγχειρήματος. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιστατικό γράφτηκαν στο δελτίο τύπου[1], περιληπτικά αναφέρουμε ότι το μικρό ζώο βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι πολύ σοβαρά τραυματισμένο από τροχαίο ατύχημα μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδος. Από τότε μέχρι την απελευθέρωσή του ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους παραπάνω φορείς αλλά και σε εθελοντές ιδιώτες κτηνιάτρους ώστε το ζώο να είναι έτοιμο να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Όλο αυτό το εγχείρημα, η συνεργασία, ο κόπος και η ενέργεια που έδωσαν τόσοι άνθρωποι χωρίς προσωπικό αντάλλαγμα, η επιστημονική τεκμηρίωσή του, η εγκυρότητα και η πολύχρονη δράση τόσων φορέων αλλά κυρίως η αγάπη και ο σεβασμός στα ζώα έρχεται να απαντήσει σε δύο πράγματα:

 

Πρώτα από όλα στις ανακρίβειες ή ακόμα ελαφρύτερα αερολογίες που ξεστομίζουν διάφοροι και κυρίως βουλευτές[2] του ελληνικού κοινοβουλίου για τους «… οικολόγους που απελευθερώνουν υβρίδια… στην ελληνική φύση». Ειδικά όταν αυτά λέγονται από ανθρώπους που ο λόγος τους και κυρίως οι πράξεις τους χαρακτηρίζονται από μίσος. Ο σεβασμός στα άλλα είδη που κατοικούν στον πλανήτη και η οικολογία είναι έννοιες που προϋποθέτουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πίστη στην ισότητα όλων των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, είναι τουλάχιστον κωμικό αλλά και άκρως επικίνδυνο να παρουσιάζονται ως οικολόγοι άνθρωποι του μίσους και να διαδίδουν ψέματα.

Δεύτερο και σημαντικότερο πράγμα που αυτή η απελευθέρωση συμβολικά απαντάει είναι στην καταστροφή που υλοποιούν στο δάσος της βόρειας Χαλκιδικής με την ανοικτή εξόρυξη χρυσού. Ο τόπος που πάνε να καταστρέψουν ολοκληρωτικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά έχει αξία και η αξία του είναι η ίδια η ζωή που κρύβει μέσα του. Το δάσος και η άγρια ζωή του είναι ο πλούτος αυτού του τόπου όπως και οι άνθρωποι και η υγεία τους. Πλήθος επιστημονικών ερευνών[3] αποδεικνύουν την εγγενή αξία αυτού του δάσους και την καταστροφή που θα προκαλέσει η ανοιχτή εξόρυξη χρυσού. Σε αυτόν λοιπόν τον τόπο ενισχύουμε τη ζωή και δεν την καταστρέφουμε. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συνέχιση της ζωής στο αρχέγονο δάσος της Βόρειας Χαλκιδικής.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή συνεχίζει αθόρυβα το καθημερινό της έργο στηριζόμενη στους ακλόνητους άξονες του σεβασμού της ζωής σε όλα τα είδη και της αλληλεγγύης των ανθρώπων

29-04-2013

 


[3] Ενδεικτικά και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του τσακαλιού αναφέρουμε την έρευνα της Καλλιστώ για το τσακάλι και το λύκο στην περιοχή: http://www.callisto.gr/docs/Petridou_Wolf_Jackal_GoldMines_Chalkidiki.pdf

 


Οκτώβρης 2016, η χρονιά ακόμα δεν τελείωσε κι έχουμε παραλάβει περισσότερα ζώα από όλα τα προηγούμενα έτη!Συνδράμετε τώρα!