Δράση για την Άγρια Ζωή - Action for Wildlife

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ

Κάντε δωρεά μέσω PaypalΥιοθετήστε ένα άγριο ζώο

Mεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις 2015

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παραδοσιακά, η Δράση συμμετέχει στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών!

Οι ημερομηνίες καταμετρήσεων που συμμετέχουμε ως Δράση είναι οι εξής:

  • Λίμνη Άγρα 15/1
  • Υγρότοποι Νέας Φώκαιας 17/1
  • Αξιός 18/1
  • Υγρότοπος Επανωμής 20/1
  • Λίμνη Βόλβη 24/1

Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις έχουν μεγάλο παρελθόν- αρκετών δεκαετιών και σεις μπορείτε να τους δώσετε και πολύ μέλλον!

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα κυνηγοί της Βορείου Αμερικής κατα τη διάρκεια των Χριστουγένων συμμετείχαν στη παραδοσιακή "καταμέτρηση" πουλιών σκοτώνοντας όσο πιο πολλά μπορούσαν. Το Δεκέμβριο όμως του 1900, ο ορνιθολόγος Frank Chapman, ιδρυτής του Bird-Lore (και μετά Audubon magazine), πρότεινε να μετράνε πουλιά τα Χριστούγεννα αντί να τα σκοτώνουν..

Εκείνη λοιπόν τη χρονιά 27 παρατηρητές έλαβαν μέρος στη πρώτη μέτρηση στις Ηνωμένες πολιτείες και Καναδά. Από τότε και κάθε χρόνο ο αριθμός των παρατηρητών αυξάνεται. Στον υπόλοιπο κόσμο κυριάρχησε να μετρούν κυρίως τα υδρόβια πουλιά Asian Waterbird Census κλπ.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές.

Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1968. Αρχικά γίνονταν κυρίως από ξένους ορνιθολόγους με ελληνική εκπροσώπηση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και επικεντρώνονταν στους πιο σημαντικούς υγροτόπους. Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, οι Έλληνες ορνιθολόγοι άρχισαν να πραγματοποιούν εκείνοι τις καταμετρήσεις με την ΕΟΕ σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ και το Υπουργείο Γεωργίας.

Πηγές
http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=2479
http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=79084&sID=272
You are here Νέα > Εκδηλώσεις > Mεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις 2015
Οκτώβρης 2016, η χρονιά ακόμα δεν τελείωσε κι έχουμε παραλάβει περισσότερα ζώα από όλα τα προηγούμενα έτη!Συνδράμετε τώρα!