Δράση για την Άγρια Ζωή - Action for Wildlife

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ

Μετανάστες και μετανάστευση


Τέλη Αυγούστου και η μετανάστευση των αποδημητικών πουλιών έχει κιόλας αρχίσει. Σμήνη πουλιών αλλά και μεμονωμένα άτομα άλλων ειδών (βλ. ασπροπάρης) ξεκινάνε το ταξίδι τους από την γνώριμη για αυτά Ευρώπη, όπου αναπαράχθηκαν, προς την αφρικανική κυρίως ήπειρο.

Η μετανάστευση των ζώων δεν είναι κάτι το καινούργιο, ούτε περιορίζεται στην ομοταξία των πτηνών. Πολλά είδη θηλαστικών, όπως η φώκια ή ο τάρανδος, ακόμα και κάποια είδη νυχτερίδων μετακινούνται εποχιακά και μάλιστα ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια μονοπάτια κάθε φορά.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα κάποιων ψαριών, όπως του σολομού, της πέστροφας και του χελιού, τα οποία αναπαράγονται μόνο στην περιοχή στην οποία γεννήθηκαν. Τα χέλια από την Ευρώπη και την Ασία διανύουν πολλά μίλια για να αναπαραχθούν στον κόλπο του Μεξικού, όπου τα μικρά επιστρέφουν -χωρίς να ξέρουμε το πώς- στις περιοχές από όπου οι γονείς τους ήρθαν και πάλι πίσω κατά την επόμενη περίοδο αναπαραγωγής.

Περισσότερα...

Ποιος αμολάει τα άγρια θηρία;

Ένας μύθος επικίνδυνος για τη φύση και τον άνθρωπο...
Ο μύθος ότι "οικολόγοι αμολάνε άγρια ζώα στη φύση" καλά κρατεί και με τη σειρά του δίνει δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για μια σειρά εγκληματικών ενεργειών όπως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Στο κείμενο που ακολουθεί, 17 οικολογικές οργανώσεις τεκμηριώνουν και

  1. Εξηγούν τους βασικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν λαθεμένα στο συμπέρασμα ότι «έχει παρέμβει ανθρώπινο χέρι στη φύση», δηλαδή ότι έχει γίνει «απελευθέρωση άγριων ζώων».

  2. Περιγράφουν τις ελάχιστες εξαιρέσεις στις οποίες γίνονται επίσημες και φανερές απελευθερώσεις ζώων.

  3. Αναλύουν τους λόγους γιατί η «απελευθέρωση άγριων ζώων» είναι πρακτικά αδύνατη, κι ότι ακόμα κι αν ήταν εφικτή, δε θα την επιθυμούσε κανένας πραγματικός οικολόγος, γιατί θα είχε πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη φύση.

  4. Τέλος, κοιτάνε τις αιτίες του πραγματικού προβλήματος και ζητάνε τη δική σας βοήθεια για να γκρεμιστεί ο επικίνδυνος μύθος.

ΟΧΙ στην αιχμαλωσία κητωδών

ΟΧΙ στην αιχμαλωσία κητωδών


Η Δράση για τη Άγρια Ζωή συνυπογράφει την 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΚΗΤΩΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

η οποία συντάχτηκε από την Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στις 3 Σεπτεμβρίου 2014.

Περισσότερα...

Σχολείο Αλληλεγγύης

Αλληλεγγύη στον "Οδυσσέα"


Ο Οδυσσέας είναι ένα εθελοντικό σχολείο ελληνικής και ξένων γλωσσών σε μετανάστες και ντόπιους.

Ο Οδυσσέας είναι μια ομάδα σαν και εμάς: Αυτοοργάνωση, γνήσιος εθελοντισμός, προσφορά εκεί που το κράτος δεν φτάνει, δόσιμο ψυχής σε συνοδοιπόρους μας σ'αυτή τη ζωή, οικονομική στήριξη μόνο από μέλη και φίλους...
Τα κοινά σημεία μας είναι πολλά και ας μην φαίνονται με την πρώτη ματιά.
Τους στηρίζουμε και στεκόμαστε δίπλα τους στον αγώνα τους για δικαίωση. Σαν ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης υπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα και καλούμε όλους τους φίλους μας να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα τους.


Ψήφισμα φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων για το Σχολείο Αλληλεγγύης “Οδυσσέας”

Ο «Οδυσσέας», το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος την τελευταία δεκαπενταετία, βρίσκεται αντιμέτωπος με το μακρύ χέρι του κράτους, ενός κράτους που εμφανίζεται όλο και πιο εχθρικό απέναντι σε κάθε προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.

Περισσότερα...

Επανένταξη τσακαλιού στη Β, Χαλκιδική

Ενάντια στο μίσος και την καταστροφή απαντάμε με επανένταξη άγριας ζωής


Την Κυριακή 28 Απριλίου 2013, τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Δράση για την Άγρια Ζωή, το ΕΚΠΑΖ και η Καλλιστώ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και το Δασαρχείο Σταυρού ολοκλήρωσαν την προσπάθεια επανένταξης ενός νεαρού τσακαλιού στην περιοχή Σταυρού-Ολυμπιάδας.

Έχουν γίνει μέχρι τώρα ελάχιστες επανεντάξεις τσακαλιών στην Ελλάδα κάτι που από μόνο του φανερώνει τη δυσκολία αλλά και τη αξία του εγχειρήματος. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιστατικό γράφτηκαν στο δελτίο τύπου[1], περιληπτικά αναφέρουμε ότι το μικρό ζώο βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι πολύ σοβαρά τραυματισμένο από τροχαίο ατύχημα μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδος. Από τότε μέχρι την απελευθέρωσή του ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους παραπάνω φορείς αλλά και σε εθελοντές ιδιώτες κτηνιάτρους ώστε το ζώο να είναι έτοιμο να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Όλο αυτό το εγχείρημα, η συνεργασία, ο κόπος και η ενέργεια που έδωσαν τόσοι άνθρωποι χωρίς προσωπικό αντάλλαγμα, η επιστημονική τεκμηρίωσή του, η εγκυρότητα και η πολύχρονη δράση τόσων φορέων αλλά κυρίως η αγάπη και ο σεβασμός στα ζώα έρχεται να απαντήσει σε δύο πράγματα:

 

Πρώτα από όλα στις ανακρίβειες ή ακόμα ελαφρύτερα αερολογίες που ξεστομίζουν διάφοροι και κυρίως βουλευτές[2] του ελληνικού κοινοβουλίου για τους «… οικολόγους που απελευθερώνουν υβρίδια… στην ελληνική φύση». Ειδικά όταν αυτά λέγονται από ανθρώπους που ο λόγος τους και κυρίως οι πράξεις τους χαρακτηρίζονται από μίσος. Ο σεβασμός στα άλλα είδη που κατοικούν στον πλανήτη και η οικολογία είναι έννοιες που προϋποθέτουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πίστη στην ισότητα όλων των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, είναι τουλάχιστον κωμικό αλλά και άκρως επικίνδυνο να παρουσιάζονται ως οικολόγοι άνθρωποι του μίσους και να διαδίδουν ψέματα.

Δεύτερο και σημαντικότερο πράγμα που αυτή η απελευθέρωση συμβολικά απαντάει είναι στην καταστροφή που υλοποιούν στο δάσος της βόρειας Χαλκιδικής με την ανοικτή εξόρυξη χρυσού. Ο τόπος που πάνε να καταστρέψουν ολοκληρωτικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά έχει αξία και η αξία του είναι η ίδια η ζωή που κρύβει μέσα του. Το δάσος και η άγρια ζωή του είναι ο πλούτος αυτού του τόπου όπως και οι άνθρωποι και η υγεία τους. Πλήθος επιστημονικών ερευνών[3] αποδεικνύουν την εγγενή αξία αυτού του δάσους και την καταστροφή που θα προκαλέσει η ανοιχτή εξόρυξη χρυσού. Σε αυτόν λοιπόν τον τόπο ενισχύουμε τη ζωή και δεν την καταστρέφουμε. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συνέχιση της ζωής στο αρχέγονο δάσος της Βόρειας Χαλκιδικής.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή συνεχίζει αθόρυβα το καθημερινό της έργο στηριζόμενη στους ακλόνητους άξονες του σεβασμού της ζωής σε όλα τα είδη και της αλληλεγγύης των ανθρώπων

29-04-2013

 


[3] Ενδεικτικά και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του τσακαλιού αναφέρουμε την έρευνα της Καλλιστώ για το τσακάλι και το λύκο στην περιοχή: http://www.callisto.gr/docs/Petridou_Wolf_Jackal_GoldMines_Chalkidiki.pdf

 


Οκτώβρης 2016, η χρονιά ακόμα δεν τελείωσε κι έχουμε παραλάβει περισσότερα ζώα από όλα τα προηγούμενα έτη!Συνδράμετε τώρα!