Δράση για την Άγρια Ζωή - Action for Wildlife

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ

Κάντε δωρεά μέσω PaypalΥιοθετήστε ένα άγριο ζώο

Περίθαλψη

Ακτινογραφία με το αγκίστρι μέσα στον γλάρο

Ασημόγλαρος με αγκίστρι

Πριν λίγες μέρες παραλάβαμε έναν Ασημόγλαρο, ο οποίος είχε την ατυχία να καταπιεί το αγκίστρι μαζί με το θήραμά του.

Δυστυχώς το ζώο κατέληξε λόγω τραυματισμού ζωτικών οργάνων.

Ευχαριστούμε θερμά τον κτηνίατρο Αγαθαγγελίδη Κυριάκο στην κλινική του οποίου έγινε ο ακτινολογικός έλεγχος.

Περισσότερα...

Χαλκοκουρούνα στο χώρο περίθαλψης

Ένας πανέμορφος ασθενής

Τις τελευταίες μέρες στη Δράση φιλοξενήσαμε ένα από τα ομορφότερα, σίγουρα, είδη πουλιών που μπορεί να συναντήσει κανείς στον Ελλαδικό χώρο.

Μια Χαλκοκουρούνα, έναν καλοκαιρινό επισκέπτη, που μας εντυπωσιάζει με τα καταπληκτικά της χρώματα.

Το ζώο ήρθε με παλιό ανοικτό κάταγμα δεξιού αντιβραχίου.

Αφού καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της υγείας του και κρίθηκε ικανοποιητική για να μπορεί να ταξιδέψει, το ιδιαίτερο αυτό πουλί μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα.


Ένα ακόμα μωρό σκαντζοχοιράκι στη Δράση

Σκαντζόχοιρος ο Κερασίτης


Το Σκαντζοχοιράκι που βλέπετε στις φωτογραφίες βρέθηκε να περιφέρεται στην άσφαλτο πριν λίγες μέρες στην Νέα Κερασιά Μηχανιώνας. Δεν είχε κάποιο τραυματισμό, απλά η ζέστη ήταν αφόρητη.. Ακουμπώντας την μουσούδα του διαπιστώσαμε πως η μύτη του ήταν ζεστή και ξηρή.. Του δώσαμε νερό και έπινε ασταμάτητα.. Ψάξαμε τριγύρω μήπως και βρούμε την οικογένειά του και τότε...

Περισσότερα...

Γερακίνα στα χέρια εθελόντριας

Βάρδια 15/6/2014


Παρακολουθείστε στιγμές από τη βάρδια της Κυριακής 15 Ιουνίου 2014 στη Δράση.

Περισσότερα...

Νεοσσός κουκοβάγια

Νεοσσοί, χελώνες και μωρά θηλαστικά


Τι κάνω όταν βρω έναν νεοσσό;

Πριν τον πλησιάσει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να καλέσει τη Δράση για την άγρια ζωή στο 6979914852. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει τις σωστές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτή η διαδικασία τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχει το ζώο να επιβιώσει.


Γιατί να μην το πάρω μόλις το δω;

Κάποια πουλιά είναι ούτως ή άλλως εδαφόβια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις νεοσσών παρά το ότι πέφτουν από τη φωλιά, οι γονείς τους συνεχίζουν να τους ταΐζουν, αλλά και να τους προστατεύουν από επιθέσεις άλλων ζώων. Αν απομακρύνουμε το νεοσσό από τους γονείς του, οι πιθανότητες για επιβίωση μειώνονται. Οι γονείς φροντίζουν τα μικρά τους ασύγκριτα καλύτερα από εμάς!! Τί κάνουμε? Παίρνουμε τηλέφωνο στη Δράση για να μας δώσουν οδηγίες για κάθε περίπτωση.


Γιατί να μην το φροντίσω μόνος μου; 

Μα εγώ το ταΐζω και τρώει!

Στην περίπτωση που κριθεί από εμάς ότι το ζώο πρέπει να απομακρυνθεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν να το φροντίζουν οι γονείς, τότε πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στη Δράση για την άγρια ζωή. Μπορεί όντως το πουλί να τρώει, αλλά είστε σίγουροι ότι το ταΐζετε σωστά; Με την κατάλληλη τροφή; Την κατάλληλη ποσότητα και τη σωστή συχνότητα; Οι περισσότεροι νεοσσοί που έρχονται σε εμάς, αφού έχουν λάβει φροντίδα από ανθρώπους που πιστεύουν ότι τους ταΐζουν σωστά, συνήθως δεν επιβιώνουν, γιατί δεν έχουν φροντιστεί κατάλληλα. Έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα οστά, το πτέρωμα και γενικότερα την υγεία τους. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να το αναθρέψει σωστά, με ποιο τρόπο θα το διδάξει πως θα επιβιώσει στη φύση; Τι κάνετε λοιπόν; Όσο πιο άμεσα μας πάρετε τηλέφωνο και μας το φέρετε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιβιώσει ο νεοσσός.


Τι ΔΕΝ κάνουμε όταν βρούμε έναν νεοσσό και γενικά ένα οποιοδήποτε άγριο ζώο:

-Μην το χαϊδεύετε, τα άγρια ζώα μπορεί να πεθάνουν από το στρες αν τα αγγίζουμε.

-Μην προσπαθείτε να το ταΐσετε. Δεν γνωρίζουν όλοι ποια είναι η σωστή τροφή για κάθε ζώο, μπορεί να τραυματιστεί και μια λανθασμένη τροφή μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή. Επίσης, μπορεί η κατάσταση του να μην του επιτρέπει να φάει και αν προσπαθήσετε να το ταΐσετε πάλι να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

-Μη βάζετε τροφή και νερό στο κουτί που το μεταφέρετε

-Μην αφήνετε το κουτί στον ήλιο/κρύο ανάλογα τις καιρικές συνθήκες μέχρι να μας το φέρετε.

-Μην το επιδεικνύεται σε φίλους

-Μην το βάζετε σε χώρο με κατοικίδια ζώα


Τί κάνουμε;

Παίρνουμε άμεσα τηλέφωνο τη Δράση για την άγρια ζωή


ΧΕΛΩΝΕΣ

Τραυματισμένη χελώνα

Το καλοκαίρι συχνά βλέπουμε χελώνες να διασχίζουν το δρόμο. Μπορούμε λοιπόν, να σταματάμε, όταν αυτό είναι εφικτό και να τοποθετούμε τη χελώνα στην άκρη του δρόμου για να μην την πατήσει κάποιο αυτοκίνητο. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν παίζουμε μαζί της, απλώς τη μετακινούμε προς την κατεύθυνση την οποία πήγαινε. Αν κριθεί ότι το σημείο είναι επικίνδυνο και το ζώο έχει εγκλωβιστεί τη μεταφέρουμε στον πλησιέστερο κατάλληλο βιότοπο. ΠΟΤΕ δεν παίρνουμε το ζώο μαζί μας στο σπίτι. Τα ατυχήματα στο σπίτι είναι πολύ συχνά, την πατάμε κατά λάθος, πέφτει από το μπαλκόνι κ.λπ.


ΜΩΡΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
Μωρά θηλαστικά
Μωρά ή μικρά σε ηλικία σκαντζοχοίρια, λαγουδάκια, αλεπούδες και άλλα θηλαστικά αρχίζουν όταν μεγαλώσουν τις πρώτες τους εξερευνήσεις στη φύση. Οι γονείς τους, αν δεν τους έχει συμβεί κάτι, δεν είναι μακριά. Είναι κάπου εκεί κοντά και τα παρακολουθούν. Αν λοιπόν βρείτε κάποιο μικρό θηλαστικό που είναι καλά στην υγεία του και δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας να έπαθαν κάτι οι γονείς του, αφήστε το εκεί που είναι και απομακρυνθείτε. Ειδικά για τα θηλαστικά αν παραμείνετε σε μικρή απόσταση οι γονείς θα σας βλέπουν και δεν θα κάνουν εύκολα την εμφάνισή τους.

Σε περίπτωση που εκτιμήσετε ότι υπάρχει πρόβλημα καλέστε μας αμέσως στο 6979914852 πριν περισυλλέξετε το ζώο για να μας μεταφέρετε όσο πληρέστερα γίνετε το περιστατικό προκειμένου να πάρουμε από κοινού την απόφαση για την τύχη του ζώου και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

You are here Νέα > Περίθαλψη
Οκτώβρης 2016, η χρονιά ακόμα δεν τελείωσε κι έχουμε παραλάβει περισσότερα ζώα από όλα τα προηγούμενα έτη!Συνδράμετε τώρα!