Κάθε έτος η Δράση για την άγρια ζωή φροντίζει δεκάδες Πελαργούς με σκοπό την επανένταξή τους στη φύση. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι μωρά που έχουν μείνει ορφανά γιατί σκοτώθηκαν οι γονείς τους. Συχνότερη αιτία για αυτό τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Το μεγάλωμα των νεοσσών και η ομαλή επανένταξή τους στη φύση είναι μια ιδιαίτερα μακρά διαδικασία, η οποία απαιτεί την αφιέρωση πολύ χρόνου στα ζώα, τη σωστή φροντίδα για καλή και υγιή ανάπτυξη και την εφαρμογή εξειδικευμένων μεθόδων και τεχνικών για την επιτυχία του προγράμματος.

Φέτος μάλιστα, για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, κατασκευάστηκε ειδικός κλωβός επανένταξης στις εγκαταστάσεις που λειτουργεί η οργάνωση κοντά στο Γαλλικό ποταμό. Ανάμεσα στα πουλιά που επανεντάχθηκαν μέσω αυτής της διαδικασίας ήταν και ένας Πελαργός που μας στάλθηκε στις 21 Ιουλίου μέσω του Φορέα Διαχείρισης Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας και ο οποίος είχε βρεθεί, όταν ακόμα ήταν μικρό ορφανό, στον Κύρνο της Ξάνθης. Αφού πήγαν όλα καλά το πουλί αποφάσισε να ξεκινήσει μαζί με άλλα το μακρύ ταξείδι της μετανάστευσης. Προηγουμένως το πουλί, όπως κι άλλο ένα, δακτυλιώθηκε από την κ. Κάρτα Λίλα μέλος της Δράσης για την άγρια ζωή, προκειμένου να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση της πορείας του ζώου, με δακτυλίδι τύπου ELSA.

Κατά τις 19 Σεπτεμβρίου το πουλί μαζί με άλλον ένα Πελαργό βρέθηκε στην Πλύτρα Λακωνίας. Εκεί σταμάτησαν να ξεκουραστούν προκειμένου να ανακτήσουν δυνάμεις τους προτού συνεχίσουν το ταξείδι τους και διασχίσουν τη Μεσόγειο. Δυστυχώς όμως και οι δύο Πελαργοί σκοτώθηκαν χτυπώντας στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Πρώτα βρήκε το θάνατο το πουλί που δεν έφερε δακτυλίδι και τρεις ημέρες αργότερα, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο δεύτερος Πελαργός. Και τα δύο πουλιά σκοτώθηκαν ακριβώς στο ίδιο σημείο. Στον υποσταθμό της ΔΕΔΗΕ στην περιοχή.

Είναι κρίμα γιατί τα πουλιά αυτά πέθαναν τελείως αναίτια.

Είναι κρίμα γιατί χρειάστηκε τόσος κόπος και προσπάθεια προκειμένου να τους δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν ελεύθερα.

Είναι κρίμα γιατί ενεπλάκησαν δεκάδες άνθρωποι από τον Κύρνο Ξάνθης όπου κάποιοι ενδιαφέρθηκαν να σωθεί ο μικρός Πελαργός, μέχρι την Πλύτρα Λακωνίας όπου κάποιοι άλλοι νοιάστηκαν για την τύχη τους.

Τελικά είναι απλά δύο ακόμα νεκροί πελαργοί από ηλεκτροπληξία μέσα στην πληθώρα των ζώων που θανατώνονται ή μένουν ανάπηρα με αυτόν τον τρόπο κάθε έτος;

Οι φωτογραφίες από την Πλύτρα Λακωνίας είναι των Βλαχάκη Ευάγγελου και Μακρή Γιώργου τους οποίους και ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον τους.


YouBeHero

Ημερολόγιο 2024

Ενημερωθείτε - Διαδώστε - Συμμετέχετε

Καταπληκτικό Ημερολόγιο 2024 με φωτογραφίες από τα ζώα κατά τη διάρκεια της περίθαλψη τους.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας Quentin, Agathe, Eglantine και Laetitia που φωτογράφησαν τα ζώα και την γραφίστρια Χριστίνα Μουδέλη για την επιμέλεια του ημερολόγιου.

Ευχαριστούμε επίσης τον εκδοτικό οργανισμό ΚΕΘΕΑ "Σχήμα και χρώμα" για την άμεση εξυπηρέτηση τους.

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε με μήνυμα στη fb σελίδα μας.

Πού θα μας βρείτε...

Google map: https://goo.gl/maps/N1SRq7wK2zz

Βρισκόμαστε στον κάθετο δρόμο στον παράδρομο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών (9ο χλμ) στο ύψος της Mercedes ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. Στον κάθετο αυτόν δρόμο είμαστε 1 χλμ προς τη θάλασσα πίσω από το εργοστάσιο παπουτσιών ''ΖΑΚ''.

Ακολουθήστε αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα μας βρείτε...

 

Χρησιμοποιώ τσάντες από τη Δράση...

Βγάζουμε τις πλαστικές σακούλες από τη ζωή μας και...κάνουμε τις δουλειές μας με πάνινες τσάντες της Δράσης!

 

Υποστηρικτές

GTranslate

Δράση σε Video

Δράση σε Video

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Δράση σε Ντοκυμαντερ

Αναμνηστικά από τη Δράση

Καθημερινές Ιστορίες

Καθημερινές Ιστορίες