Διαβάστε και κατεβάστε όλο το κείμενο σε pdf μορφή από εδώ
Εμπορία άγριων – εξωτικών ζώων
Περιβαλλοντικό έγκλημα με φιλοζωικό περιτύλιγμα
1.Τι είναι το εμπόριο εξωτικών και άγριων ζώων
Είναι μια επιχείρηση με μεγάλο πεδίο δράσης. Το ελεφαντόδοντο χρησιμοποιείται για κοσμήματα, ενώ τα μέλη από τίγρεις και ρινόκερους αξιοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική των ασιατικών χωρών. Οι γούνες ζώων, π.χ. λεοπαρδάλεων, πολικών αρκούδων, αλεπούδων κ.α. πωλούνται πολύ ακριβά. Επιπλέον, σπάνια ερπετά, πτηνά, ψάρια και θηλαστικά πωλούνται ως κατοικίδια. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδας της cites (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας), οι πρώτες αναφορές για εμπορία άγριων ζώων ως κατοικίδια, έγιναν στα μέσα του 19ου αιώνα και αφορούσαν τη μεταφορά εξωτικών πουλιών από την Αφρική, την Ασία, την Κεντρική και Νότια Αμερική προς αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το εμπόριο αυτό δεν θεωρείτο παράνομο και αυξανόταν συνεχώς.
Στην σημερινή εποχή εξακολουθεί να ευδοκιμεί το εμπόριο άγριων-εξωτικών ειδών. Το είδος του εμπορίου αυτού, που πλέον χαρακτηρίστηκε ως παράνομο, τρέφεται είτε από την ματαιοδοξία των ανθρώπων για απόκτηση ενός όμορφου ή επικινδύνου ζώου, είτε από την ανάγκη του να νιώσει την φύση πιο κοντά του.
Το λαθρεμπόριο των ζώων, σύμφωνα με μελέτες, είναι το τρίτο μεγαλύτερο λαθρεμπόριο παγκοσμίως με καθαρά κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη άμεση απειλή για τα είδη, μετά την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα του παράνομου εμπορίου, πολλά από τα είδη που διακινούνται απειλούνται με εξαφάνιση. Το παράνομο εμπόριο άγριας πανίδας περιλαμβάνει τη σύλληψη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και τη διακίνηση τόσο ζωντανών ζώων όσο και μελών αυτών, τα οποία αφαιρούνται αφού το ζώο θανατωθεί.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί εξωτικά είδη, κατά κύριο λόγο ως κατοικίδια. Στη χώρα μας, λόγω διαφόρων συνθηκών (μόδα, πρεστίζ, τηλεόραση κ.α.) παρατηρούμε μια αύξηση στον αριθμό των ιδιοκτητών κατοικίδιων, αγρίων και εξωτικών ζώων.
Αλήθεια όμως, ξέρουμε για ποια είδη μιλάμε όταν λέμε άγρια και εξωτικά?